Verschil tussen Geschaafd, Ruw en Fijnbezaagd hout

Er zijn verschillende soorten bewerkingen van hout. Voor elke toepassing gelden andere wensen en eisen waar het hout aan moet voldoen. Uiterlijk maakt het ook een groot verschil welk type bewerking u kiest. Wij hebben de verschillende bewerkingen voor je op een rijtje gezet:

Geschaafd hout

Bij geschaafd hout is het hout machinaal glad gemaakt door een schaaf. Dit zorgt ervoor dat het goed te bewerken is, niet splintert en ook voor verven geschikt is. Waar vroeger voor constructies ook wel ruw hout gebruikt werd is het nu met name geschaafd hout wat men toepast in de bouw aangezien het maatvast is.

Toepassingen geschaafd hout

Alles in, aan en rond de woning.

Behandelen: Het hout is zeer geschikt voor alle vormen van behandelen.

Voorbeelden van houtsoort

  • Vurenhout
  • Geïmpregneerd hout

Ruw hout ofwel Fijnbezaagd Hout

Ruw hout wordt ook wel fijnbezaagd of bezaagd hout genoemd en geeft het hout een robuuster uiterlijk. Dit is zoals hout van de zagerij komt die de stammen tot balken of planken maakt. Bij ruw hout kunnen er lichte afwijkingen zitten in de diktes, kan het niet helemaal haaks zijn en kunnen er oneffenheden aan de oppervlakte van het hout voorkomen. Het hout bevat veel splinters en is dus minder handzaam.

Toepassingen Ruw Hout

Ruw hout wordt voornamelijk gebruikt als Houten Gevelbekleding, voor Tuinhuisjes/ Carports of voor schuttingen. Ruwe steigerplanken worden vaak voor gebruik eerst geschuurd.

Behandelen: het hout is goed te behandelen. Bij verven of beitsen dan een grove kwast te gebruiken en in beide richtingen strijken. Verf wordt beter opgenomen door ruw hout dan geschaafd hout.

Voorbeelden van houtsoort

  • Lariks Douglas palen of planken
  • Steigerplanken
  • Azobe Ruw

Verschil in ruwheid per houtsoort

Per houtsoort verschilt het heel sterk hoeveel het hout splintert. Als stelregel kunt u gebruiken dat hoe harder de houtsoort is hoe minder het splintert. Hardhouten Palen van Azobe splinteren dus aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld vuren.